Deset šicích předsevzetí do nového roku

domácí šicí stroj je dostačující pro ušití kabelky

Asi všechny z nás máme na svém seznamu vysněné kousky, které bychom si jednou chtěly ušít – kabelku s hromadou kapes na naše poklady, cestovní tašku v oblíbených barvách, plesové šaty jako pro princeznu, skvěle padnoucí vlněný kabát anebo možná dokonce celý nový šatník na míru.

Každá věc, kterou úspěšně dokončíme, nás k tomu o kousek přiblíží. Chce to hodně tréninku a trpělivosti. Taky pevné nervy u párání a velké odhodlání, když se zrovna šití nedaří a máme chuť se vším praštit, stroj zamknout do sklepa na sedm západů a zahodit klíč.

Holky, nevzdávejte to – překážky jsou od toho, abychom se je učily překonat, postupně se zlepšovaly a jednou si ty naše vysněné kabelky, tašky, šaty nebo kabáty vytvořily.

JAK SE V ŠITÍ POŘÁD ZLEPŠOVAT?

Zkusme naše šicí umění každý měsíc trochu zdokonalit. Pojďme dělat radost samy sobě, pracovat na svých dovednostech a zkusit to letos o něco lépe a efektivněji než loni.

Sepsaly jsme pro nás, pro vás a taky pro náš podcast O šití a párání 10 šicích témat – 10 výzev (předsevzetí), které nám všem pomůžou zlepšit se. Tušíme, že jako tradičně se nám nepodaří splnit všecko, ale i to naše novoroční odhodlání se počítá.

DESET PŘEDSEVZETÍ HOLEK, KTERÉ RÁDY ŠIJÍ

tipy na zlepšení v šití

    1. Uklidíme si v šicím koutku

    Zbav se krámů, co ti v dílně nebo v šicím koutku leží už sto let. Co nevyužiješ, daruj nebo prodej. Ukliď si a přeorganizuj své šicí místo, ať pořád něco nehledáš.

    Kde můžeš prodat přebytky ze syslírny? Zkus to ve fb skupinách:

    Šití, co tě chytí PRODEJ
    Zbytky látek
    Šikulíci – střihy a návody k šití pro děti i dospělé
    Úklid syslírny
    Šití s Keliškama PRODEJ

    2. Nekupujme, spotřebujme.

      Místo kupování dalších a dalších látek, které fakt nutně potřebuješ, zkus nejdřív došít projekty, které máš rozdělané nebo sis už na ně látky nakoupila. Vrhni se na zásoby v syslírně a aspoň půlku spotřebuj. Slevy a výprodeje jsou sice lákavé, ale nejdřív promysli, jestli nové látky fakt potřebuješ.

      3. Starejme se o své stroje.

        Tohle je výzva pro nás všechny. Pojďme si tu slavnostně slíbit, že se o své stroje budeme lépe starat, pravidelně je čistit a taky servisovat, ať znova nedostaneme za uši od pana Hoška, odborníka přes stroje. Pan Hošek také nabízí servis či opravu našich strojů – můžeš se domluvit na vyzvednutí, pokud je to pro tebe k němu daleko.

        Mimochodem, prosincová epizoda podcastu, kde jsme si s ním povídaly, měla velký ohlas.

        4. Ušijeme si něco pro radost pro sebe.

          Čím si uděláš radost ty? Ušiješ si se mnou novou kabelku nebo s Luckou novou sukni? Oprášíš střih na mikinu nebo vyzkoušíš nový na šaty? A co takhle batůžek, na který využiješ zbytky látek ze syslírny? Na spodek se hodí třeba manšestr nebo riflovina ze starých kalhot (které už stejně nedopneš…).

          5. Naučíme se novou šicí techniku.

            Co nového se chceš naučit nebo v čem se zdokonalíš? Co z šicích technik tě láká vyzkoušet? Zkusíš patchwork, šití podle Živých střihů, výpustkové kapsy, skryté zipy, quilting nebo aplikaci na triko? Směle do toho! Kdo se bojí a nic nezkusí, ten se nikdy nikam neposune.

            S holkami v šicím klubu teď hodně lemujeme šikmým proužkem vnitřky kabelek – a tohle je něco, v čem se chci letos zdokonalit já. Chce to pořádný trénink, tak mi držte palce! Brzo u nás doma bude všecko lemované 😊 .

            6. Budeme pečlivější.

              Hele, holky, na rovinu. Tohle je velká výzva hlavně pro mě samotnou. Pečlivější příprava nám usnadní šití, to víme všechny, jen se nám do toho často nechce.

              Letos jsem už dvakrát vytáhla žehličku a slibuju, že budu v žehlení pokračovat. A neodradí mě ani vaše komentáře, že ji beztak nemám zapnutou a jenom s ní pózuju kvůli fotce! Já se nedám, já to letos vyžehlím!

              7. Budeme efektivnější.

                Jak na to? Tomu jsme se věnovaly v celém díle našeho podcastu – přehraj si ho, pokud jsi to na podzim nestihla.

                Hodně pomůže, když budeš vracet věci na své místo, budeš průběžně udržovat pořádek a střihy si vytiskneš a slepíš předem, aby tě to pak nezdržovalo u šití. (Tak jsem zvědavá, jestli nám tahle snaha vydrží aspoň do února!)

                8. Předepereme si látky na oblečení, hned jak přijdou.

                  Tak, holky, která z vás to fakt dělá? Já se opravdu snažím a budu se snažit ještě víc, protože když pak mám chvilku na šití, potřebuju opravdu šít a ne teprve prát.

                  9. Zkusíme to víc ekologicky. Ať žije upcyklace!

                    Na šití kabelek nebo batohů se dá využít spousta starého oblečení. V sekáči za pár korun koupíš koženou bundu a ušiješ z ní luxusní kabelku. Z kabátu po babičce z kvalitní látky vytvoříš perfektní batůžek. A ze starých triček si udělej látkové ubrousky – natočila jsem video, jak to dělám já.

                    10. Zapojíme se do šicích výzev s podcastem!

                      Letos pro vás s Luckou a našim podcastem každý měsíc nachystáme novou výzvu.

                      Vykopáváme fakt těžkým úkolem – INVENTUROU V DÍLNĚ.

                      Vyfoť si svou dílnu nebo šicí koutek před úklidem a pak druhé foto po úklidu. Nasdílej fotky na Instagramu a nezapomeň přidat #sijuspodcastem2023 , označit můžeš i můj profil @sijeme­­_kabelky .

                      Anebo svoje fotky přidej do komentáře k postu v naší facebookové skupině, či na stránce, ať se můžeme pokochat. Pokud nemáš foto před, nevadí – pochlub se, jak vypadá tvoje šicí místo po hotové inventuře.

                      Sama jsem se do úklidu statečně pustila hned první týden v novém roce – a jsem na sebe fakt pyšná, jak jsem si v dílně poklidila.

                      Holky, tak jaké jsou ty vaše vysněné kousky, na které si zatím netroufnete, ale víte, že jednou je určitě pokoříte a ušijete? Napište mi do komentáře. Mým vysněným kouskem je velká patchworková deka s aztéckým vzorem – jenže ta vyžaduje hodně přesného měření, stříhání a žehlení – a na to si zatím netroufnu, protože přesnost fakt není moje silná stránka. A že se nekamarádíme s žehličkou, o tom bych mohla napsat celý román 😊. Ale jednou! Jednou to dokážu!

                      Komentáře

                      Přidat komentář

                      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

                      Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.